Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της
GardenSport
Μηχανήματα Κήπου | Είδη κήπου

Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της

admin
Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της

Μέχρι τώρα για τους μικρούς και μεσαίους οπωρώνες ή αμπελώνες όταν δεν χρησιμοποιούσαμε ζιζανιοκτόνα η λύση ήταν η χρήση θαμνοκοπτικών πλάτης – μεσινέζας ή η χρησιμοποίηση γεωργικών τρακτέρ με αναρτώμενο καταστροφέα βαρέως τύπου.  Στην δεύτερη λύση η εργασία πραγματοποιείται συνήθως από κάποιον γείτονα ο οποίος έχει τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Οι λύσεις αυτές έχουν πολλά προβλήματα και στην διαθεσιμότητα ως προς τον χρόνο που τις θέλαμε και ως προς τα αποτελέσματα κοπής. Μέσα στην κρίση αναδείχθηκε και το πρόβλημα του κόστους που και για τις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικά υψηλό. Δεν είναι ασήμαντος παράγοντας ότι ο ιδιοκτήτης του οπωρώνα θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία από την προσωπική χρήση του θαμνοκοπτικού πλάτης – μεσινέζας.

Για τις μικρές εκτάσεις η λύση βρίσκεται σε χειροδηγούμενο καταστροφέα αγριόχορτων με τροχούς και τετράχρονο βενζινοκινητήρα ενώ για εκτάσεις πάνω από 20 στρέμματα  η λύση βρίσκεται σε ειδικά τρακτέρ καταστροφείς τα οποία είναι ευέλικτα και αποδοτικά. Πλεονεκτούν δε απέναντι στα γεωργικά τρακτέρ που φέρουν οπισθίως παρελκόμενο καταστροφέα βαρέως τύπου.

Η χρήση αυτών των μηχανημάτων μας απαλλάσσει από την ταλαιπωρία και το κόστος του θαμνοκοπτικού πλάτης, και επίσης μας απαλλάσσει από το κόστος, τις ζημιές και την δυσκολία συνεννόησης που έχουμε με τον γείτονα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του τρακτέρ με αυτοκινούμενο καταστροφέα.

Η μέθοδος διαχείρισης των αγριόχορτων με ομοιόμορφο ύψος κοπής 8-15cm είναι η πιο σύγχρονη άποψη και από πλευράς γεωτεχνικής έρευνας και από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τα οικονομικά στοιχεία είναι υπέρ αυτής της μεθόδου. Με το ομοιόμορφο ύψος 8-15cm διαφυλάσσεται το κορυφαίο μερίστωμα των ψυχανθών αλλά και άλλων χαμηλής ανάπτυξης ζιζανίων. Η χαμηλότερη κοπή ευνοεί τα αγρωστώδη εις βάρος των άλλων ζιζανίων. Για την μέθοδο αυτή είναι βασικό τα μηχανήματα κοπής που χρησιμοποιούμε να ψιλοτεμαχίζουν και να ομοιοκατανέμουν το κομμένο χόρτο πάνω στο χόρτο το οποίο έχει μείνει άκοπο. Έτσι είναι εύκολο  με αερόβια ζύμωση το κομμένο χόρτο να μετατρέπεται εύκολα σε οργανική ουσία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις βιολογικές καλλιέργειες και σε επικλινείς καλλιέργειες γίνεται σπορά κατάλληλων χόρτων ανάμεσα στα φυτά, μία ή δύο φορές το έτος, ακριβώς για ενίσχυση των ωφέλιμων αγριόχορτων και για καλύτερη εφαρμογή των μεθόδων που σας περιγράφουμε.

Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της

Πλεονεκτήματα της διαχείρισης αγριόχορτων  μόνο με κοπή και ψιλοτεμαχισμό κατά διαστήματα:

  • Αποφεύγεται τελείως η χρήση ζιζανιοκτόνων φυτοφαρμάκων. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για το πόσο φιλικό είναι αυτό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και το κόστος το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο από την χρήση ζιζανιοκτόνων. Ενδεικτικό κόστος 30-40€/στρ το έτος.
  • Το κομμένο χόρτο μετατρέπεται σε χλωρή λίπανση για τον οπωρώνα. Σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα υπάρχει εάν τα κομμένα φυτά είναι κατανεμημένα ομοιόμορφα και ψιλοτεμαχισμένα σε όλη την επιφάνεια και κάτω από το πρεμνό του δένδρου.
  • Παράλληλα δεν καταστρέφονται ωφέλημα έντομα και μικροοργανισμοί τα οποία εξακολουθούν και επιβιώνουν στην βλάστηση που απομένει. Η ύπαρξη σημαντικού αριθμού ωφέλιμων εντόμων και μικροοργανισμών είναι βασικός παράγοντας για την μείωση των προσβολών στα δέντρα μας και την επικονίαση τους. Απαραίτητο φυσικά για την βιολογική καλλιέργεια αλλά και για όλες τις καλλιέργειες.
  • Η συνέχιση της ύπαρξης τάπητα με ζωντανά αγριόχορτα αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να απορροφά και να συγκρατεί νερό βροχής αλλά και άρδευσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πράσινος τάπητας να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και να δημιουργεί δροσερό μικροκλίμα σε όλο τον οπωρώνα κατά τους θερινούς μήνες.
  • Επίσης μειώνεται η συμπίεση του εδάφους λόγω της ύπαρξης ενεργού επιφανειακού ριζοστρώματος των αγριόχορτων . Λόγω της ύπαρξης πολλών ενεργών ριζών στο επιφανειακό εδαφικό στρώμα έχουμε σας αποτέλεσμα την προστασία του εδάφους από διάβρωση.
  • Εφόσον έχουμε συχνή κοπή αγριόχορτων, 3-5 φορές το έτος, σε ύψος 8-15cm παρατείνεται η περίοδος που διατηρείται πράσινος ο τάπητας αγριόχορτων κατά την διάρκεια του έτους. Αυτό αποτρέπει το φύτρωμα νέων ζιζανίων και λειτουργεί ανταγωνιστικά ώστε να μην αναπτύσσονται αγρωστώδη ζιζάνια που έχουν μεγάλο ύψος και γρήγορη – επιθετική ανάπτυξη. Η διατήρηση των αγριόχορτων σε αυτή την μορφή δεν δημιουργεί βαθύ ριζικό σύστημα το οποίο να ανταγωνίζεται το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων του οπωρώνα μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Είναι λάθος πρακτική το κόψιμο των αγριόχορτων πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και επίσης λάθος πρακτική η καταπολέμηση των αγριόχορτων με αλλεπάλληλα φρεζαρίσματα διότι κάθε φρεζάρισμα λειτουργεί σαν σπορά νέων ζιζανίων και καταστρέφονται ωφέλιμες επιφανειακές ρίζες των δένδρων.

Επιλογές μηχανημάτων για κοπή αγριόχορτων

Για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης αγριόχορτων με κοπή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλό είναι τα αγριόχορτά μας να μην τα αφήνουμε να ξεπερνούν τα 25cm ύψος. Όσον αφορά τις επαναλήψεις δηλαδή το πόσες φορές κουρεύουμε το χρόνο αυτό εξαρτάται από τι βροχοπτώσεις έχουμε στην περιοχή, το έδαφος του κτήματος και την κλίση. Όπως και να έχει η κάθε περίπτωση 3-5 φορές το έτος είναι ένας λογικός αριθμός επαναλήψεων ώστε να μπορούμε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα που εξηγήσαμε παραπάνω.

Για να διευκολύνουμε τον ιδιοκτήτη του οπωρώνα παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα ο οποίος συγκρίνει απόδοση και κόστος για διάφορες κατηγορίες μηχανημάτων. Το τελικό κόστος υπολογίζεται για τρία κοψίματα το έτος. Ο πίνακας αυτός λαμβάνει υπόψη μέσες τιμές, λαμβάνει σε υπόψη πολλά μοντέλα διαφορετικών εταιρών τα οποία κατ’ ανάγκη ομαδοποιεί. Όπως και να έχει το θέμα ο πίνακας δίνει στους ενδιαφερόμενους κάποια στοιχεία ενδεικτικά και χρήσιμα για όλες τις περιπτώσεις.

Πίνακας σύγκρισης απόδοσης και κόστους για μηχανήματα κοπής αγριόχορτου

 

Κόστος για 1 ώρα λειτουργίας

Μέσο ετήσιο κόστος συντήρησης μηχανήματος

Απόδοση μηχανήματος ανά ώρα

Ετήσιο κόστος ανά στρέμμα (για 3 κοπές το έτος)

Μεσινέζα – θαμνοκοπτικό πλάτης

3-5€

40

0,2-0,3στρ

35-40€

Θαμνοκοπτικό ωθούμενο

0,8-1,2€

30-20

0,7-1,1στρ

4-6€

Καταστροφέας αυτοκινούμενος

1-1,5€

30

1,3-2,8στρ

2-3€

θαμνοκοπτικό τρακτέρ

1-1,5€

80-150

7-12στρ

0,6-0,8€

Γεωργικό Τρακτέρ με καταστροφέα

2-5€

100-200

4-8στρ

1-3€

Ενοίκιο γεωργικού τρακτέρ με καταστροφέα

12-25€

 

 

 

Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της

Κρουστάλλης Νίκος
Καθηγητής Εφαρμογών Σ.ΤΕ. Γεωπονίας
Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων
του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Share this post: 

Διαβάστε Επίσης

26 Ιαν 2017

 Τα μηχανήματα που πραγματοποιούν τον κλαδοτεμαχισμό ονομάζονται κλαδοτεμαχιστές αλλά θα τα δούμε να αναφέρονται και σαν κλαδοθρυμματιστές ή βιοθρυμματιστές. Ο διεθνής όρος είναι «wood chippers...

Τεχνική έκθεση για συγκριτικά πλεονεκτήματα του 102 Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ
26 Νοε 2012

Οι βασικές διαφορές του 102Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ:

1) Ταχύτητα εργασίας, η οποία είναι υπερδιπλάσια, 7 έναντι 3 χιλιομέτρων...

02 Μάιος 2012

Πως γίνεται το φρεζάρισμα και γιατί

Θερμοκήπια για τον ερασιτέχνη - οικιακή χρήση
01 Οκτ 2011

 Απολαυστε οικονομικά και εύκολα τα δικά σας λαχανικά και λουλούδια για όλο τον χρόνο

Κομποστοποίηση
15 Νοε 2010

Τι είναι η Κομποστοποίηση;

Γραμμοχάραξη Γηπέδων
30 Ιουλ 2010

Γενικές Οδηγίες

Η αρχική γραμμοχάραξη καλό είναι να γίνεται από έναν τοπογράφο. Εάν δεν υπάρχει τοπογράφος και υπάρχει ένα όργανο τοπογραφίας (χωροβάτης) εύκολα μπορ...

Κοπή Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

1. Συχνότητα κουρέματος

Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο την εποχή καθώς και τον τρόπο χλοοκοπής.

Αερισμός Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή και τη συντήρηση χλοοταπήτων γνωρίζουν βέβαια κάποια πράγματα για τον αερισμό του χλοοτάπητα. Άλλοι από αυτούς περισσότερα άλλοι λιγότερα, εξαρτάται από την εμπειρία τους...

Επισπορά χλοοτάπητα σε Ελληνικές συνθήκες
30 Ιουλ 2010

Η επισπορά είναι μία εξειδικευμένη αλλά και απαραίτητη κηποτεχνική εργασία - ο διεθνής όρος είναι overseeding. Η επισπορά είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν προχωρημένο...

Οδηγίες Συντήρησης Συνθετικού Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ανάγκες για εργασίες συντήρησης σε ένα συνθετικό χλοοτάπητα προέρχονται από την κατάσταση η οποία δημιουργείται μετά την χρήση. Η κατάσταση αυτή αφορά την

Συντήρηση Γηπέδων Ποδοσφαίρου
30 Ιουλ 2010

Οι οδηγίες αυτές είναι συνοπτικές και αφορούν ποδοσφαιρικά γήπεδα με χλοοτάπητα που έχουν τις στοιχειώδες υποδομές, όπως στραγγιστικό σύστημα και σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Οι οδηγίες αυτές δεν έχουν...

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

ETESIA TEXAS Seco Group SEMBDNER Vari Laski Jo Beau Garmach