Τα μηχανήματα που πραγματοποιούν τον κλαδοτεμαχισμό ονομάζονται κλαδοτεμαχιστές αλλά θα τα δούμε να αναφέρονται και σαν κλαδοθρυμματιστές ή βιοθρυμματιστές. Ο διεθνής όρος είναι «wood chippers...
Κομποστοποίηση
Τι είναι η Κομποστοποίηση;
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία οργανικά απορρίμματα όπως φρούτα, φύλλα, κλαδιά, κομμένο γκαζόν κ.α. μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με πολύ εύκολο τρόπο με ένα κάδο κομποστοποιήσης. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν παραπάνω απ’ το μισό των σκουπιδιών που παράγει ένα νοικοκυριό. Το σύνολο τους αποτελείται από κομποστοποιήσιμα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35-40% περίπου.
Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί είναι οι "εργάτες" της κομποστοποίησης. Αυτοί, υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο, πολυτεμαχισμένο υλικό, άοσμο με την γνώστη δομή της τύρφης), τέλειο λίπασμα για τον κήπο σας.
Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:
- Εδαφοβελτιωτικό
- Λίπασμα
- Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
Ενώ ταυτόχρονα:
μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών, αποφεύγουμε την χρήση χημικών λιπασμάτων, εξοικονομούμε χρήματα αποφεύγοντας να αγοράζουμε έτοιμα φυτοχώματα και τύρφες. Ιδανικό για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών.
Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω για κομποστοποίηση
- Φακελάκια τσαγιού,
- φλούδες,
- απορρίμματα φρούτων και λαχανικών,
- κατακάθι καφέ,
- κομμένος χλοοτάπητας,
- φύλλα,
- ετήσια ζιζάνια.
Καφέ υλικά
- Χαρτόνι,
- Κουτιά αυγών,
- Πεσμένα φύλλα,
- Πριονίδια, Κλαδιά, φλοιό δέντρων.
Ορισμένα υλικά που δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται στον κάδο
- Τροφές με βάση το κρέας,
- Μαγειρεμένα λαχανικά,
- Γαλακτοκομικά προϊόντα,
- Άρρωστα φυτά,
- κόπρανα κατοικίδιων ή άμμο για γάτες,
- Πάνες,
- Πολυετή ζιζάνια.
Κάντε σωστό και ποιοτικό κομπόστ
Τα πράσινο στοιχεία περιέχουν βακτήρια που θα δημιουργήσουν την αρχική θερμότητα που απαιτείται από τη διαδικασία. Ένας υγιής κάδος κομποστοποίησης είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα. Ένα καλό μείγματο από πράσινο και καφέ υλικό(50%-50%) θα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για μια ποικιλία οργανισμών που θα κάνουν όλη την σκληρή δουλειά για σας. Αν στον κήπο μας έχουμε κωνοφόρα και τα ενσωματώνουμε καλό είναι να μην περνούν το 15% του συνολικού κομποστ καθώς αυξάνουν την οξύτητα και αποδομούνται δύσκολα. Η αναλογία άνθρακα προς άζωτο (C/N) είναι μια από τις σημαντικότερες τροφικές παραμέτρους. Η βέλτιστη αναλογία για την κομποστοποίηση κυμαίνεται από 20 έως 30 μέρη διαθέσιμου άνθρακα προς 1 μέρος διαθέσιμου αζώτου. Υψηλότερες τιμές του λόγου C/N, επιβραδύνουν τη διεργασία της κομποστοποίησης. Κατά την ενεργή φάση της διεργασίας το πρόβλημα εκδηλώνεται με μείωση της παραγωγής θερμότητας. Όταν ο λόγος C/N είναι χαμηλότερος από περίπου 18-19/1, το πλεόνασμα του αζώτου χάνεται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή αμμωνίας. Μπορούν έτσι να προκληθούν δυσάρεστες οσμές, και να αυξηθεί το pH σε επίπεδα δυσμενή για την κομποστοποίηση.
Πρώτη ημέρα: πράσινο και καφέ στοιχεία ορατά. Κελύφη αυγών, φλούδες λαχανικών, κομμένο γκαζόν, κλαδέματα κ.α.
Μετά από μερικές εβδομάδες: το μείγμα είναι ακόμα λίγο υγρό, δεν μυρίζει, ο όγκος θα συνεχίσει να μειώνεται και θα πρέπει να αναπνεύσει.
Μετά από μερικούς μήνες: συστάδες των πράσινων υλικών είναι ακόμα ορατές, καφέ στοιχεία εξακολουθούν να εμφανίζονται, αλλά αρχίζουν να αποσυντίθενται
9 - 12 μήνες: μαύρο και εύθρυπτο, δεν μυρίζει, μερικά ξυλώδη καφέ υλικό ακόμη ορατά, μερικά σκουληκάκια και ζωύφια ορατά.
Η χρήση μεγάλης ποσότητας γκαζόν εμποδίζει τον αερισμό προκαλώντας αναερόβιες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα ψιλοτεμαχισμένα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει την προσθήκη του σωστού συνδυασμού πράσινων και καφέ υλικών και θα έχετε συνεχή παροχή θρεπτικών λίπασμα για τον κήπο σας πλούσιο σε οργανική ουσία. Μην ξεχάσετε να αερίζετε το κομπόστ σας τακτικά, κάδοι πολλαπλών επιπέδων βοηθούν σε αυτό. Οι φλούδες και τα απορρίμματα φρούτων και λαχανικών πρέπει να τεμαχίζονται, σε αυτό βοηθούν ειδικοί τεμαχιστές όπως ο KV2500, T1 chipper, T1 chipper b&s ώστε να εξασφαλίζεται γρήγορη αποδόμηση και σωστός αερισμό. Η θέση του κάδου πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος.
Πόσος χρόνος χρειάζεται;
Για την δημιουργία Compost δεν απαιτείτε συγκεκριμένος χρόνος. Η διάρκεια που αναφέρεται είναι κατά προσέγγιση καθώς εξαρτάται από τα υλικά που θα τοποθετήσουμε στον κάδο μας, τις καιρικές συνθήκες κτλ. Συνήθως, μια κατάλληλη παρτίδα υλικών, ωριμάζει μέσα σε 3-4 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιούμε τον κάδο σχεδόν καθημερινά, σε 3-4 μήνες θα έχουμε ένα μείγμα ώριμου κομπόστ και υλικών που βρίσκονται σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια κομποστοποίησης.
Δυσάρεστες οσμές
Αποτελεί ένα μύθο πάνω στην κομποστοποιήση. Αν φροντίσετε τον σορό σας η τον κάδο σας δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες οσμές, τρωκτικά είτε άλλα ζώα. Το ανακάτεμα του σωρού εξασφαλίζει την απουσία δυσάρεστων οσμών. Οι μικροοργανισμοί που ζουν σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου (αναερόβιοι) είναι αυτοί που παράγουν τις δυσάρεστες οσμές, ενώ αυτοί που ζουν μόνο παρουσία οξυγόνου (αερόβιοι) δεν μυρίζουν. Το ανακάτωμα παρέχει οξυγόνο σε όλο τον όγκο του σωρού και επιταχύνει και τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;
Όχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν σε πολύ υψηλούς βαθμούς. όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του «λιπάσματος».
Το gardensport από την πλευρά του σας παρέχει την καλύτερη λύση με τον κάδο Earthmaker.
Με 3 διαφορετικούς χώρους κομποστοποιήσης, ανάλογα με τον χρόνο αποδόμησης των υλικών, χωρητικότητα 466 λίτρων. Ο συγκεκριμένος κομποστοποιητής αξιολογήθηκε σαν ο καλύτερος στον κόσμο σύμφωνα με την ειδική δοκιμή σε διάφορους κάδους κομποστοποίησης. Φιλικός προς το περιβάλλον αξιοποιεί οργανικά υπολείμματα με πολλαπλά οφέλη.
Τεχνικό τμήμα gardensport.