Συντήρηση Γηπέδων Ποδοσφαίρου
GardenSport
Μηχανήματα Κήπου | Είδη κήπου

Συντήρηση Γηπέδων Ποδοσφαίρου

admin
Συντήρηση Γηπέδων Ποδοσφαίρου

Οι οδηγίες αυτές είναι συνοπτικές και αφορούν ποδοσφαιρικά γήπεδα με χλοοτάπητα που έχουν τις στοιχειώδες υποδομές, όπως στραγγιστικό σύστημα και σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Οι οδηγίες αυτές δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις αναλυτικές οδηγίες συντήρησης που πρέπει να δίνει ο υπεύθυνος γεωτεχνικός του Δήμου στον συντηρητή του γηπέδου.

1) Εργασίες λίπανσης

Οι εργασίες λίπανσης θα γίνονται μία φορά τον μήνα με ειδικό λιπασματοδιανομέα γηπέδων (συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιείται και υδρολίπανση εάν υπάρχει σύστημα υδρολίπανσης στο αυτόματο αρδευτικό των γηπέδων.
Η ποσότητα πρέπει να κυμαίνεται στα 80-120k/στρ για ένα γήπεδο συνολικής έκτασης 7-8 στρ. Η λίπανση με κοκκώδη λιπάσματα πρέπει να ακολουθεί μετά το κούρεμα και αμέσως μετά να γίνεται ένα καλό πότισμα. Καθ'όλη την διάρκεια του έτους θα πρέπει να γίνονται 8-15 λιπάνσεις. Είναι πάντα προτιμότερο να έχουμε περισσότερες εφαρμογές λίπανσης μειώνοντας προφανώς την δοσολογία.
Εάν χρησιμοποιούμε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης ο ετήσιος αριθμός εφαρμογών μπορεί να μειωθεί.

Η λίπανση γίνεται με κατάλληλα λιπάσματα χλοοτάπητα:

Α ΤΥΠΟΣ: Λιπάσματα ανάπτυξης χλοοτάπητα.
Θα πρέπει οι μονάδες αζώτου να είναι πενταπλάσιες ή εξαπλάσιες του Φωσφόρου και τριπλάσιες ή τετραπλάσιες του Καλίου. Μια καλή σχέση είναι το 25-4-8. Τα λιπάσματα ανάπτυξης τα εφαρμόζουμε από τα πρώτα ανεβάσματα της θερμοκρασίας (τέλη Φεβρουαρίου) έως τις πρώτες μεγάλες θερμοκρασίες (αρχές Ιουνίου). Τα επαναλαμβάνουμε από την 1η πτώση της θερμοκρασίας (Σεπτέμβριος) έως την μεγάλη πτώση (αρχές Δεκεμβρίου).

Β ΤΥΠΟΣ: Ισορροπημένος
Για την χειμερινή περίοδο μία ή δύο λιπάνσεις Δεκέμβριο - Ιανουάριο. Π.χ. 12-12-17 ή 20-20-20.

2) Αερισμός

Α) Ο βαθύς αερισμός γίνεται αραιότερα 5-6 φορές τον χρόνο και υποχρεωτικά πριν τα πρώτα κρύα (Οκτώβριος - Νοέμβριο) , πριν τις πρώτες ζέστες (Μάρτιο), πριν τις μεγάλες ζέστες (Μάιο - Ιούνιο).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για βαθύ αερισμό πρέπει να έχουμε ποτίσει καλά πριν από 24h.

2) Για τον επιφανειακό αερισμό detach

Εφαρμόζεται συχνά περίπου 7-10 φορές τον χρόνο. Εφαρμόζεται όταν δούμε ότι στην επιφάνεια του χώματος υπάρχει στρώμα λευκού σαπισμένου χόρτου tach. Εφαρμόζεται επίσης όταν υποπτευόμαστε μυκητίαση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο επιφανειακός αερισμός είναι επιφανειακό ξάρισμα. Τα μαχαίρια μπαίνουν ελάχιστα χιλιοστά μέσα στο έδαφος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν από τους αερισμούς να προηγείται κούρεμα. Και μετά τον αερισμό να συλλέγεται το νεκρό χόρτο thach και οι ρίζες ή με σκούπα ή με πέρασμα του τρακτεριού με τα μαχαίρια σε λειτουργία ώστε να αναρροφούνται τα υπολείμματα.

3) Άρδευση και Κούρεμα

Η άρδευση εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και από τον τύπο του εδάφους.
Για τα Ελληνικά δεδομένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μία μέση εκτίμηση είναι 3,5 - 5 ώρες άρδευση για όλο το γήπεδο κάθε μέρα ή τις διπλάσιες ώρες κάθε 2η μέρα. Εφόσον αρδεύεται με ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης το οποίο συνήθως έχει παροχή από 20-28m3/h.

Για το κούρεμα:
Θα πρέπει να έχει σταματήσει η άρδευση τουλάχιστον 24ώρες πριν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συχνά κουρέματα βοηθούν την καλύτερη ανάπτυξη του χόρτου.
Εφόσον το γήπεδο χρησιμοποιείται συχνά (αγωνιστική περίοδος) θα πρέπει να εφαρμόζουμε τουλάχιστον τέσσερα κουρέματα τον μήνα.
Εφόσον στο μίγμα του χλοοτάπητα το βασικό φυτό είναι η Festuka arundinacea τότε το ιδανικό ύψος κουρέματος είναι τα 4cm. Γενικότερα, το ύψος πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 3 - 5cm. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μαχαίρια πρέπει να αλλάζουν συχνά, μία ή δύο φορές τον χρόνο διότι μαχαίρια χωρίς καλή αιχμή τραυματίζουν το χόρτο και δίνουν μία κακή εικόνα στον αγωνιστικό χώρο.

Κυλίνδρισμα:
Γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Όπως π.χ. μετά από τον αγώνα ο οποίος έγινε με λασπωμένο γήπεδο και η επιφάνεια του γηπέδου έγινε ανώμαλη. Εάν διαπιστώσουμε ανωμαλίες μετά τον βαθύ αερισμό επίσης μπορούμε να κάνουμε κυλίνδρισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αλλεπάλληλα κυλινδρίσματα συμπιέζουν το έδεφος.

ΩΡΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Η μέγιστη χρήση ενός καλώς συντηρούμενου γηπέδου είναι ένας αγώνας ανά 15μερο και 1 εβδομαδιαία προπόνηση χωρίς να χρησιμοποιείται ο χώρος μπροστά στις εστίες (καλό είναι να χρησιμοποιούνται κινητές εστίες προπόνησης). Κατά την δε προπόνηση οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παπούτσια με τάπες αλλά παπούτσια με λεία επιφάνεια.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΓΗΠΕΔΩΝ

Το χλοοκοπτικό τρακτέρ του οποίου τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι επαγγελματικά (είναι μεγάλο λάθος η προμήθεια ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ). Απαραίτητη θεωρείται η ιπποδύναμη 20HP και άνω, ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης μαχαιριών & ο κάδος μεγάλης χωρητικότητας (άνω 300lit) καθώς και στιβαρό σύστημα διεύθυνσης και πλαισίου οχήματος.

Αεριστήρες για βαθύ αερισμό. Οι αεριστήρες αυτοί μπορούν ή να κάνουν και εξαγωγή κυλίνδρων εδάφους (καρότο) ή μόνο βαθιές οπές. Οι αεριστήρες αυτοί είναι βαριά μηχανήματα, υπάρχουν όμως και μοντέλα ελκόμενα, για την περίπτωση που δεν διαθέτουμε τρακτέρ με υδραυλικό σύστημα ανάρτησης τριών σημείων.

Αεριστήρας για επιφανειακό αερισμό με περιστρεφόμενα μαχαίρια (dethacher).

Γραμμοχαράκτης για διαγράμμιση . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά ατοξικά χρώματα για την διαγράμμιση των γραμμών του γηπέδου και όχι διάφορα χρώματα που είναι επικίνδυνα για το γκαζόν και τους αθλούμενους και φράζουν τα ακροφύσια γραμμοοχάραξης.

Λιπασματοδιανομέας ελκόμενος, ψεκαστικό ελκόμενο, κύλινδρος και αμμοδιανομέας ελκόμενος απαραίτητος σε γήπεδα που δεν έχουν υπέδαφος με αμμώδη σύνθεση ή σε γήπεδα που έχουν μεγάλη χρήση κατά τον χειμώνα. Οι αμμοδιανομείς μπορούν να χρησιμοποιούνται είτε σε συνδυασμό με βαθύ αερισμό, έπεται του αερισμού η εφαρμογή άμμου, ή χωρίς προηγούμενη εφαρμογή αερισμού.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ
Καθηγητής Εφαρμογών
Τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων & Αρδεύσεων
ΤΕΙ Λάρισας

Share this post: 

Διαβάστε Επίσης

26 Ιαν 2017

 Τα μηχανήματα που πραγματοποιούν τον κλαδοτεμαχισμό ονομάζονται κλαδοτεμαχιστές αλλά θα τα δούμε να αναφέρονται και σαν κλαδοθρυμματιστές ή βιοθρυμματιστές. Ο διεθνής όρος είναι «wood chippers...

Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της
08 Ιαν 2015

Μέχρι τώρα για τους μικρούς και μεσαίους οπωρώνες ή αμπελώνες όταν δεν χρησιμοποιούσαμε ζιζανιοκτόνα η λύση ήταν η χρήση θαμνοκοπτικών πλάτης – μεσινέζας ή η χρησιμοποίηση γεωργικών τρακτέρ με αναρτώμενο...

Τεχνική έκθεση για συγκριτικά πλεονεκτήματα του 102 Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ
26 Νοε 2012

Οι βασικές διαφορές του 102Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ:

1) Ταχύτητα εργασίας, η οποία είναι υπερδιπλάσια, 7 έναντι 3 χιλιομέτρων...

Φρεζάρισμα - κατεργασία εδάφους με σκαπτικό
02 Μάιος 2012

Πως γίνεται το φρεζάρισμα και γιατί

Θερμοκήπια για τον ερασιτέχνη - οικιακή χρήση
01 Οκτ 2011

 Απολαυστε οικονομικά και εύκολα τα δικά σας λαχανικά και λουλούδια για όλο τον χρόνο

Κομποστοποίηση
15 Νοε 2010

Τι είναι η Κομποστοποίηση;

Γραμμοχάραξη Γηπέδων
30 Ιουλ 2010

Γενικές Οδηγίες

Η αρχική γραμμοχάραξη καλό είναι να γίνεται από έναν τοπογράφο. Εάν δεν υπάρχει τοπογράφος και υπάρχει ένα όργανο τοπογραφίας (χωροβάτης) εύκολα μπορ...

Κοπή Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

1. Συχνότητα κουρέματος

Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο την εποχή καθώς και τον τρόπο χλοοκοπής.

Αερισμός Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή και τη συντήρηση χλοοταπήτων γνωρίζουν βέβαια κάποια πράγματα για τον αερισμό του χλοοτάπητα. Άλλοι από αυτούς περισσότερα άλλοι λιγότερα, εξαρτάται από την εμπειρία τους...

Επισπορά χλοοτάπητα σε Ελληνικές συνθήκες
30 Ιουλ 2010

Η επισπορά είναι μία εξειδικευμένη αλλά και απαραίτητη κηποτεχνική εργασία - ο διεθνής όρος είναι overseeding. Η επισπορά είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν προχωρημένο...

Οδηγίες Συντήρησης Συνθετικού Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ανάγκες για εργασίες συντήρησης σε ένα συνθετικό χλοοτάπηταπροέρχονται από την κατάσταση η οποίαδημιουργείται μετά την χρήση. Η κατάστασηαυτή αφορά τη

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

ETESIA TEXAS Seco Group SEMBDNER Vari Laski