Τα μηχανήματα που πραγματοποιούν τον κλαδοτεμαχισμό ονομάζονται κλαδοτεμαχιστές αλλά θα τα δούμε να αναφέρονται και σαν κλαδοθρυμματιστές ή βιοθρυμματιστές. Ο διεθνής όρος είναι «wood chippers» ή «chippers» ή «shredder» ή «bio shredder».
Μέχρι τώρα για τους μικρούς και μεσαίους οπωρώνες ή αμπελώνες όταν δεν χρησιμοποιούσαμε ζιζανιοκτόνα η λύση ήταν η χρήση θαμνοκοπτικών πλάτης – μεσινέζας ή η χρησιμοποίηση γεωργικών τρακτέρ με αναρτώμενο καταστροφέα βαρέως τύπου. Στην δεύτερη λύση η εργασία πραγματοποιείται συνήθως από κάποιον γείτονα ο οποίος έχει τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Οι λύσεις αυτές έχουν πολλά προβλήματα και στην διαθεσιμότητα ως προς τον χρόνο που τις θέλαμε και ως προς τα αποτελέσματα κοπής.
Το φρεζάρισμα με σκαπτικό αντικαθιστά το σκάψιμο του εδάφους που γίνεται με εργαλείο χεριού. Θα πρέπει το έδαφος να μην είναι ούτε στεγνό αλλά ούτε και λασπωμένο αλλά σε μια κατάσταση υγρασίας που ονομάζουμε ρώγο του εδάφους. Επίσης θα πρέπει το έδαφος να μην έχει πέτρες και άλλα εμπόδια όπως σωλήνες, καλώδια κ.α. που πιθανά να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σκαπτικό ή στην ασφάλεια.
Η αρχική γραμμοχάραξη καλό είναι να γίνεται από έναν τοπογράφο. Εάν δεν υπάρχει τοπογράφος και υπάρχει ένα όργανο τοπογραφίας (χωροβάτης) εύκολα μπορούμε να ορίσουμε τις ευθυγραμμίες και τις γωνίες των 90ο.
Αφού τοποθετήσουμε σιδερόβεργες για σήμανση στις γωνίες, τεντώνουμε σχοινί ώστε να είναι οδηγός για την γραμμοχάραξη. Για να μην απολεσθούν οι βασικές γωνίες στο μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ειδικές «φούντες» γραμμοχάραξης τις οποίες διαθέτουμε.
Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο την εποχή καθώς και τον τρόπο χλοοκοπής.
Στον πλέον συνηθισμένο τάπητα για την Ελλάδα που αποτελείται από Festuca Arundinacea, η συνιστώμενη περίοδος επανάληψης της χλοοκοπής είναι από 5-10 ημέρες για όλες τις εποχές πλην του χειμώνα.
Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή και τη συντήρηση χλοοταπήτων γνωρίζουν βέβαια κάποια πράγματα για τον αερισμό του χλοοτάπητα. Άλλοι από αυτούς περισσότερα άλλοι λιγότερα, εξαρτάται από την εμπειρία τους και την γνώση τους πάνω στα θέματα χλοοτάπητα. Γενικώς μπορούμε να αναφέρουμε ότι στην πατρίδα μας η μερική ή και ολική έλλειψη εφαρμογών αερισμού έχει την κύρια ευθύνη για την κακή ποιότητα και εμφάνιση των χλοοταπήτων που συναντούμαι σε όλη την Ελλάδα.
Η επισπορά είναι μία εξειδικευμένη αλλά και απαραίτητη κηποτεχνική εργασία - ο διεθνής όρος είναι overseeding. Η επισπορά είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν προχωρημένο επίπεδο στην ποιότητα και την ποσότητα του εγκαταστημένου χλοοτάπητα.
Στην Ελλάδα η επισπορά είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται μάλλον σπάνια αρκετές δε φορές είναι και άγνωστη.
Οι ανάγκες για εργασίες συντήρησης σε ένα συνθετικό χλοοτάπητα προέρχονται από την κατάσταση η οποία δημιουργείται μετά την χρήση. Η κατάσταση αυτή αφορά την