Κοπή Χλοοτάπητα
GardenSport
Μηχανήματα Κήπου | Είδη κήπου

Κοπή Χλοοτάπητα

admin
Κοπή Χλοοτάπητα

1. Συχνότητα κουρέματος

Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο την εποχή καθώς και τον τρόπο χλοοκοπής.

Στον πλέον συνηθισμένο τάπητα για την Ελλάδα που αποτελείται από Festuca Arundinacea, η συνιστώμενη περίοδος επανάληψης της χλοοκοπής είναι από 5-10 ημέρες για όλες τις εποχές πλην του χειμώνα.

Όσο χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα στο συγκεκριμένο είδος τόσο μειώνεται η ανάπτυξη του. Αλλά και κατά την περίοδο αυτή ένα ελαφρύ κούρεμα ανά 15μερο θεωρείται ότι για τα ελληνικά δεδομένα και τις ελληνικές συνθήκες βοηθάει.

Όταν έχουμε χλοοτάπητα που εμπεριέχει μαζί με Festuca arundinacea και lolium perena και poa pratensis πράγμα που είναι συνηθισμένο για ελληνικά γήπεδα τότε η συχνότητα κουρέματος μικραίνει και κατά τον χειμώνα διατηρείται ο αυτός ρυθμός.

Εάν έχουμε τρόπο κοπής με κονιορτοποίηση του υπολείμματος χωρίς συλλογή ή τρόπο κοπής με κυλινδρικά μαχαίρια τότε η συχνότητα επανάληψης προσδιορίζεται στις 2 έως 4 ημέρες. Αυτό κυρίως για είδη όπως cynodon dactylon (Βερμούδα) και Festuca arundinacea (Φεστούκα).

2. Ύψος κουρέματος

Σχετικά με το ύψος κουρέματος ακολουθούμε έναν απλό κανόνα, ο οποίος είναι οδηγός για όλα τα είδη του χλοοτάπητα. Κόβουμε και αφαιρούμε το 1/3 του ύψους που υπάρχει κάθε φορά. Εάν θέλουμε να μειώσουμε και άλλο το ύψος επαναλαμβάνουμε την κοπή σε λίγες ημέρες για να επιτευχθεί το επιθυμητό ύψος. Αυτό πρέπει να συμβαίνει όταν το ύψος ξεφύγει αρκετά από το επιθυμητό. Ο κανόνας αυτός προστατεύει τα φυτά από το σοκάρισμα που θα υποστούν όταν μειωθεί πολύ το ύψος τους.

Το συνιστώμενο ύψος κοπής εξαρτάται από το είδος του εγκαταστημένου χλοοτάπητα. Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε πίνακα με ύψη κοπής, με κάποια βασικά είδη που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

ΕΙΔΟΣ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΥΨΟΣ ΚΟΠΗΣ

 ΕΙΔΟΣ                                                     ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΥΨΟΣ ΚΟΠΗΣ
 FESTUCA ARUNDINACEA(φεστούκα)             3.7 - 6.5cm
 LOLIUM PERENE (λόλιο)                             2.8 - 5.0cm
 POA PRATENSIS (πόα)                               3.0 - 7.0cm
 AGROSTIS STOLONIFERA (άγροστις)           0.64 - 1.9cm

 ΘΕΡΜΟΦΥΛΛΑ     
 CYNODON DACTYLON (βερμούδα)               1.3 - 2.7cm
 ZOYSIA (ζούσια)                                      1.3 - 2.5cm
 BUCHLOE DACTYLOIDES (μπούφαλο)          5.0 - 7.5cm
 DICHONDRA (διχόνδρα)                            4.0-16.0 cm

* η κατάρτιση του πίνακα έλαβε υπόψη τις σύγχρονες ποικιλίες των οίκων σποροπαραγωγής μέχρι και το 2009

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν έχουμε χλοοτάπητα με μείγματα που περιέχουν διαφορετικά είδη τότε το ύψος κοπής πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλα τα είδη.

Η πλέον συνηθισμένη εκδοχή μείγματος για τα Ελληνικά γήπεδα είναι η συνύπαρξη Festuca arundinacea, lolium perena και poa pratensis με κυρίαρχο είδος πάνω από 75-80% την Festuca.

Το ύψος το οποίο θα συνιστούσα είναι 3,5-4,5cm.

3. Τρόπος και είδη μηχανημάτων κοπής

Τα είδη μηχανημάτων κοπής προσδιορίζονται κατ'αρχάς από τον τρόπο με τον οποίο κόβουν τον χλοοτάπητα.

Η 1η κατηγορία είναι η χλοοκοπή με περιστροφικά μαχαίρια. Είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση που χρησιμοποιείται και η κοπή γίνεται από μαχαίρια τα οποία κινούνται οριζόντια ως προς το έδαφος. Καθοριστικό είναι η ταχύτητα περιστροφής των μαχαιριών και η δυνατότητα αναρρόφησης του κομμένου χόρτου σε οριακές συνθήκες.

Η 2η κατηγορία είναι η χλοοκοπή με μαχαίρια κυλινδρικού τύπου. Η κοπή πραγματοποιείται από περιστρεφόμενο ελικοειδή κύλινδρο ο οποίος εφάπτεται σε ένα σταθερό μαχαίρι. Ο τύπος αυτός σαφώς έχει ποιοτική κοπή διότι δεν συνθλίβει τα φύλλα κατά την τομή και έτσι τα φύλλα δεν αποκτούν ένα ξέφτισμα. Κυρίως χρησιμοποιείται για θερμόφυλλα όπως η βερμούδα που απαιτούν χαμηλό ύψος κοπής αλλά και για την κοπή της αγρόστις η οποία έχει χαμηλό ύψος κοπής και χρησιμοποιείται στα γήπεδα γκολφ.

Η 3η κατηγορία είναι η χλοοκοπή με κύλινδρο αιωρούμενων μαχαιριών (flail mower). Σαφώς η κατηγορία αυτή έχει την χειρότερη ποιότητα κοπής από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες είναι όμως κατάλληλη για χώρους με κακή ποιότητα χλοοτάπητα με αγριόχορτα, ανώμαλες επιφάνειες και ξένα αντικείμενα στην επιφάνεια.

Βεβαίως τα χλοοκοπτικά μηχανήματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση τον τρόπο που κινούνται, ωθούμενα - αυτοκινούμενα - αναρτώμενα, με βάση την θέση του χειριστή, χειροδηγούμενο - επικαθήμενο, με βάση την ιπποδύναμη, το πλάτος κοπής.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην χλοοκοπή.

1. Να επιλέξουμε το σωστό μηχάνημα. Είναι μεγάλο σφάλμα να έχουμε έναν επαγγελματικό χώρο ή να ασχολούμαστε επαγγελματικά με την συντήρηση του χλοοτάπητα και να έχουμε επιλέξει ένα ερασιτεχνικό μοντέλο.

* υπάρχει ενδεικτικός πίνακας που βοηθά την επιλογή χλοοκοπτικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

2. Το κούρεμα θα πρέπει να γίνεται σε στεγνό χόρτο. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα κομμένου χλοοτάπητα στην επιφάνεια. Εάν υπάρξει ανάγκη για κούρεμα σε βρεγμένο χόρτο θα πρέπει το μηχάνημα να έχει εξαιρετικές δυνατότητες αναρρόφησης κομμένου χόρτου.

3. Το πέλμα των τροχών των χλοοκοπτικών μηχανημάτων δεν πρέπει να αφήνει ίχνος στο έδαφος, ιδιαίτερα όταν αναγκαζόμαστε να κουρεύουμε με μεγάλη υγρασία εδάφους.

4. Τα μηχανήματα χλοοκοπής θα πρέπει να πραγματοποιούν ανοιχτούς κύκλους κατά την χλοοκοπή και να αποφεύγεται να κάνουν επαναλαμβανόμενες διαδρομές στα ίδια σημεία. Εννοείται βέβαια ότι επιλέγουμε μηχανήματα με φαρδύ πέλμα κατάλληλο για χλοοτάπητα και με μικρό συνολικό βάρος.

5. Δεν κουρεύουμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες με καύσωνα ή παγετό. Ειδικά τις πολύ θερμές ημέρες ισορροπούμε ανάμεσα σε ένα όχι μικρό ύψος για να αυξήσουμε τις αντοχές στο στρες από την έλλειψη νερού αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο ύψος δημιουργεί υγρασία εντός του χλοοτάπητα άρα και ευνοϊκές συνθήκες για προσβολή από τις μυκητιάσεις.

Κρουστάλλης Νίκος
Καθηγητής Εφαρμογών
Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων
του Τ. Ε. Ι. Λάρισας

Επιλογή κατάλληλου χλοοκοπτικού

Ιδιωτική χρήση

0-80m2τ.μ.  ηλεκτρική χλοοκοπτική galaxy 800W
0-100 τ.μ.   ηλεκτρική χλοοκοπτική 32E
50-200 τ.μ. ηλεκτρική χλοοκοπτική 1400W Texas
100-300 τ.μ.ωθούμενη χλοοκοπτική Texas ΜΤ510, Sp46
250-500τ.μ. χλοοκοπτικές αυτοκινούμενες ΧΤ50ΤRW/E, XTB46TRW, XTB50TRW.
300-700τ.μ. χλοοκοπτικές 653SP, Pro46 PBE2
500-1000τ.μ. χλοοκοπτικές μηχανές και χλοοκοπτικά τρακτέρ ΑΚ60SH, Pro 46 PHTB2, SCORBIO, PICOLO
1000 - 5000τ.μ. Χλοοκοπτικό τρακτέρ Hydromax 12,5HP
5000-10000τ.μ. χλοοκοπτικό τρακτέρ Lawn Boss 15.5HP (5015), ΒΑΗΙΑ ETESIA, LawnBoss 17.5HP (6217)

Επαγγελματική χρήση

Από 0-1000τ.μ.: Pro46 PBE2 (ιδανική για στενές νησίδες), Pro46 PHTB2, AK60SH
Από 1.000-5.000τ.μ : χλοοκοπτικές : Pro51B, Pro53 χλοοκοπτικά τρακτέρ: 5015-Η
Από 5.000-10.000τ.μ. : ΒΑΗΙΑ, Η80, LB Starjet 7020, LB Starjet 7122
Από 10.000 - 25.000τ.μ: , Η100Ε, Η100D (BLHP - BPSP)
Από 25.000m2 και άνω: Η124D

για ακαλλιέργητες εκτάσεις και αγριόχορτα

0-2000 τ.μ. : F530
2000-12000 τ.μ. : Αttila 85
8000-35000 τ.μ. : Attila 95 και Attila 98
35000 τ.μ. και άνω: Attila 180

Share this post: 

Διαβάστε Επίσης

26 Ιαν 2017

 Τα μηχανήματα που πραγματοποιούν τον κλαδοτεμαχισμό ονομάζονται κλαδοτεμαχιστές αλλά θα τα δούμε να αναφέρονται και σαν κλαδοθρυμματιστές ή βιοθρυμματιστές. Ο διεθνής όρος είναι «wood chippers...

Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της
08 Ιαν 2015

Μέχρι τώρα για τους μικρούς και μεσαίους οπωρώνες ή αμπελώνες όταν δεν χρησιμοποιούσαμε ζιζανιοκτόνα η λύση ήταν η χρήση θαμνοκοπτικών πλάτης – μεσινέζας ή η χρησιμοποίηση γεωργικών τρακτέρ με αναρτώμενο...

Τεχνική έκθεση για συγκριτικά πλεονεκτήματα του 102 Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ
26 Νοε 2012

Οι βασικές διαφορές του 102Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ:

1) Ταχύτητα εργασίας, η οποία είναι υπερδιπλάσια, 7 έναντι 3 χιλιομέτρων...

Φρεζάρισμα - κατεργασία εδάφους με σκαπτικό
02 Μάιος 2012

Πως γίνεται το φρεζάρισμα και γιατί

Θερμοκήπια για τον ερασιτέχνη - οικιακή χρήση
01 Οκτ 2011

 Απολαυστε οικονομικά και εύκολα τα δικά σας λαχανικά και λουλούδια για όλο τον χρόνο

Κομποστοποίηση
15 Νοε 2010

Τι είναι η Κομποστοποίηση;

Γραμμοχάραξη Γηπέδων
30 Ιουλ 2010

Γενικές Οδηγίες

Η αρχική γραμμοχάραξη καλό είναι να γίνεται από έναν τοπογράφο. Εάν δεν υπάρχει τοπογράφος και υπάρχει ένα όργανο τοπογραφίας (χωροβάτης) εύκολα μπορ...

Αερισμός Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή και τη συντήρηση χλοοταπήτων γνωρίζουν βέβαια κάποια πράγματα για τον αερισμό του χλοοτάπητα. Άλλοι από αυτούς περισσότερα άλλοι λιγότερα, εξαρτάται από την εμπειρία τους...

Επισπορά χλοοτάπητα σε Ελληνικές συνθήκες
30 Ιουλ 2010

Η επισπορά είναι μία εξειδικευμένη αλλά και απαραίτητη κηποτεχνική εργασία - ο διεθνής όρος είναι overseeding. Η επισπορά είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν προχωρημένο...

Οδηγίες Συντήρησης Συνθετικού Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ανάγκες για εργασίες συντήρησης σε ένα συνθετικό χλοοτάπηταπροέρχονται από την κατάσταση η οποίαδημιουργείται μετά την χρήση. Η κατάστασηαυτή αφορά τη

Συντήρηση Γηπέδων Ποδοσφαίρου
30 Ιουλ 2010

Οι οδηγίες αυτές είναι συνοπτικές και αφορούν ποδοσφαιρικά γήπεδα με χλοοτάπητα που έχουν τις στοιχειώδες υποδομές, όπως στραγγιστικό σύστημα και σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Οι οδηγίες αυτές δεν έχουν...

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

ETESIA TEXAS Seco Group SEMBDNER Vari Laski