Οδηγίες Συντήρησης Συνθετικού Χλοοτάπητα
GardenSport
Μηχανήματα Κήπου | Είδη κήπου

Οδηγίες Συντήρησης Συνθετικού Χλοοτάπητα

admin
Οδηγίες Συντήρησης Συνθετικού Χλοοτάπητα

Οι ανάγκες για εργασίες συντήρησης σε ένα συνθετικό χλοοτάπητα προέρχονται από την κατάσταση η οποία δημιουργείται μετά την χρήση. Η κατάσταση αυτή αφορά την

  1. Πτώση της συνθετικής ίνας η οποία δεν είναι ανορθωμένη και κάθεται στην επιφάνεια.
  2. Ανομοιόμορφη μετατόπιση του κοκκώδους υλικού (χαλαζία ή καουτσούκ), χωρίς την ύπαρξη των οποίων (στο σωστό ύψος) δεν μπορεί να υπάρχει σωστή χρήση.
  3. Απώλεια που κατά μέσο όρο είναι 8% κάθε χρόνο.
  4. Ύπαρξη σκουπιδιών όπως χαρτιά, τσιγάρα και μικροαντικείμενα στην επιφάνεια.
  5. Ύπαρξη δύσκολων κηλίδων (χρώματα, λάδια, τσίχλες κ.α.)

Οι εργασίες συντήρησης και ανανέωσης του χλοοτάπητα απαιτούν κατά βάση τρία είδη μηχανημάτων.

Πρώτο είδος μηχανημάτων με βούρτσες συνθετικής ίνας που έχουν κατεύθυνση κάθετη στην επιφάνεια του χλοοτάπητα. Καλό είναι οι βούρτσες αυτές να είναι πολλαπλές και αν  είναι δυνατόν να είναι τοποθετημένες σε διάφορες γωνίες εργασίας ώστε να έχουμε με ένα πέρασμα το αποτέλεσμα που θα μας έδινε μία σκούπα εάν περνούσαμε πολλές φορές με διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι βούρτσες ίνας ανορθώνουν την ίνα, την καθαρίζουν από σκόνες και κατανέμουν - διαστρώνουν ομοιόμορφα και στο ίδιο πάχος το κοκκώδες υλικό (καουτσούκ ή χαλαζία). Είναι σημαντικό δε, να μπορούμε να ρυθμίζουμε τις σκούπες αυτές σε διάφορα ύψη. 

Δεύτερο είδος μηχανημάτων είναι οι σκούπες συλλογής διαφόρων σκουπιδιών όπως χαρτιά, γόπες κ.α. Οι σκούπες αυτές διαθέτουν κάδο συλλογής και φυσικά δεν συλλέγουν τα κοκκώδη υλικά όπως καουτσούκ και χαλαζία. Είναι απαραίτητες διότι η εργασία αυτή δεν μπορεί να γίνει χειρονακτικά αλλά και ούτε από σάρωθρο αναρρόφησης. Μπορεί να είναι ελκόμενες ή αυτοκινούμενες.

Τρίτο είδος μηχανημάτων είναι οι αμμοδιανομείς οι οποίοι ρίχνουν στις επιφάνειες κοκκώδη υλικά όπως κόκκους καουτσούκ ή χαλαζία τα τα οποία χρειάζεται να ανανεώνονται. Οι αμμοδιανομείς μπορεί να είναι ελκόμενοι ή αυτοκινούμενοι. Πρέπει να φέρουν τροχούς με πλατύ πέλμα και με μικρές ραβδώσεις (κατάλληλουςγια φυσικό και συνθετικό χλοοτάπητα) ώστε να μην συμπιέζεται η επιφάνεια του τάπητα. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι για την καλή κατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα

  1. Οι εργασίες συντήρησης δεν πρέπει να γίνονται σε κλιματικές συνθήκες που οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 33οC.
  2. Η συντήρηση με την συνθετική σκούπα να γίνεται 8-10 ώρες μετά το πέρας του παιχνιδιού. Εάν οι ίνες του συνθετικού χλοοτάπητα είναι πολύ συμπιεσμένες τότε η συντήρηση με την συνθετική σκούπα γίνεται μετά από 40 ώρες, πιθανώς με χαμηλότερο ύψος χτενίσματος και αν χρειαστεί και δεύτερη φόρα πέρασμα.
  3. Τα οχήματα τα οποία διέρχονται από την επιφάνεια του τάπητα πρέπει να έχουν κατάλληλα ελαστικά για συνθετικό χλοοτάπητα και σε καμία περίπτωση να μην εφαρμόζεται πίεση πάνω από 50kg/m.
  4. Τα οχήματα καλό είναι να αποφεύγονται κατά τις μεσημβρινές ώρες και δεν πρέπει να έχουν εξάτμιση στο κάτω μέρος η οποία εκπέμπει καυσαέρια στην επιφάνεια του συνθετικού τάπητα.
  5. Οι αθλούμενοι θα πρέπει να μην φορούν αθλητικά παπούτσια με τάπες αλλά ούτε φθαρμένα παπούτσια με αιχμές. Θα πρέπει δε να προσέχουν να μην ρίχνουν τσίχλες κ.α. μικρά σκουπίδια.
  6. Ειδικά για τις κολλημένες τσίχλες που είναι πολύ ενοχλητικές η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με πάγωμα ή με εφαρμογή αεροζόλ που θα τις σκληρύνει.
  7. Εάν χρειαστεί να γίνει κάποιο ξέβγαλμα σε τοπικό λεκέ με σαπούνι και νερό πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός με την κατάλληλη σκούπα.
  8. θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά το σύστημα διαβροχής του χλοοτάπητα και για την μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας, για τον καθαρισμό της ίνας και την μείωση της σκόνης που υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο.

 

Κρουστάλλης Νίκος
Καθηγητής Εφαρμογών του
Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Τμήματος Γεωργ. Μηχ. & Αρδεύσεων

Share this post: 

Διαβάστε Επίσης

26 Ιαν 2017

 Τα μηχανήματα που πραγματοποιούν τον κλαδοτεμαχισμό ονομάζονται κλαδοτεμαχιστές αλλά θα τα δούμε να αναφέρονται και σαν κλαδοθρυμματιστές ή βιοθρυμματιστές. Ο διεθνής όρος είναι «wood chippers...

Σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης αγριόχορτων σε οπωρώνες και τα πλεονεκτήματά της
08 Ιαν 2015

Μέχρι τώρα για τους μικρούς και μεσαίους οπωρώνες ή αμπελώνες όταν δεν χρησιμοποιούσαμε ζιζανιοκτόνα η λύση ήταν η χρήση θαμνοκοπτικών πλάτης – μεσινέζας ή η χρησιμοποίηση γεωργικών τρακτέρ με αναρτώμενο...

Τεχνική έκθεση για συγκριτικά πλεονεκτήματα του 102 Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ
26 Νοε 2012

Οι βασικές διαφορές του 102Starjet έναντι ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ:

1) Ταχύτητα εργασίας, η οποία είναι υπερδιπλάσια, 7 έναντι 3 χιλιομέτρων...

02 Μάιος 2012

Πως γίνεται το φρεζάρισμα και γιατί

Θερμοκήπια για τον ερασιτέχνη - οικιακή χρήση
01 Οκτ 2011

 Απολαυστε οικονομικά και εύκολα τα δικά σας λαχανικά και λουλούδια για όλο τον χρόνο

Κομποστοποίηση
15 Νοε 2010

Τι είναι η Κομποστοποίηση;

Γραμμοχάραξη Γηπέδων
30 Ιουλ 2010

Γενικές Οδηγίες

Η αρχική γραμμοχάραξη καλό είναι να γίνεται από έναν τοπογράφο. Εάν δεν υπάρχει τοπογράφος και υπάρχει ένα όργανο τοπογραφίας (χωροβάτης) εύκολα μπορ...

Κοπή Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

1. Συχνότητα κουρέματος

Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο την εποχή καθώς και τον τρόπο χλοοκοπής.

Αερισμός Χλοοτάπητα
30 Ιουλ 2010

Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή και τη συντήρηση χλοοταπήτων γνωρίζουν βέβαια κάποια πράγματα για τον αερισμό του χλοοτάπητα. Άλλοι από αυτούς περισσότερα άλλοι λιγότερα, εξαρτάται από την εμπειρία τους...

Επισπορά χλοοτάπητα σε Ελληνικές συνθήκες
30 Ιουλ 2010

Η επισπορά είναι μία εξειδικευμένη αλλά και απαραίτητη κηποτεχνική εργασία - ο διεθνής όρος είναι overseeding. Η επισπορά είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν προχωρημένο...

Συντήρηση Γηπέδων Ποδοσφαίρου
30 Ιουλ 2010

Οι οδηγίες αυτές είναι συνοπτικές και αφορούν ποδοσφαιρικά γήπεδα με χλοοτάπητα που έχουν τις στοιχειώδες υποδομές, όπως στραγγιστικό σύστημα και σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Οι οδηγίες αυτές δεν έχουν...

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

ETESIA TEXAS Seco Group SEMBDNER Vari Laski Jo Beau Garmach